Vytisknout

Vítejte!

Napsal Administrator on .

Římskokatolická farnost Bruntál je tvořena společenstvím přibližně dvou set věřících kolem farního kostela Nanebevzetí Panny Marie v Bruntále. Najdete ji na severovýchodě naší republiky na úpatí Jesenických hor. Je součástí ostravsko-opavské diecéze a ve své správě má 4 další farnosti, 11 kostelů (3 kostely v Bruntále, 8 dalších v přilehlých obcích) a 2 fary. Kostely jsou v městech a obcích Bruntál, Oborná, Staré Město u Bruntálu, Uhlířský vrch u Bruntálu, Karlova Studánka, Mezina, Dlouhá Stráň, Moravskoslezský Kočov, Jelení, Roudno. Farnost byla od svého vzniku ve 13. století spravována diecézními kněžími, od 1. pol. 17. století správu farnosti převzal Řád německých rytířů.

Důležitým místem setkávání a různých aktivit farnosti (např. pravidelná výuka náboženství, společenství mládeže, pěvecké sbory) i její administrativy je budova fary. Ta je zároveň i řeholním domem, tj. místem života komunity České provincie Německého řádu.

Ve farnosti mohou působit i další řády a kongregace. U nás to byly až do roku 2011 Chudé školské sestry naší Paní, které se staraly o výuku náboženství dětí a mládeže. Dnes zajišťuje výuku náboženství paní Mgr. Eva Macková, katechetka.